Een voorbeeld hiervan is azathioprine (Imuran). Een nieuwe experimentele aanpak is het gebruik van antistoftherapie om de b-cellen uit het lichaam te verwijderen. Hiervoor wordt rituximab (anti-cd20) ingezet. Het nut hiervan is echter nog niet bewezen. Wanneer de ziekte lokaal ook mechanische problemen veroorzaakt, bijvoorbeeld doordat de weefselzwelling een afvoerbuis zoals de galwegen afsluit, kan het nodig zijn om dit soort problemen nog aanvullend te behandelen. In het geval van een afgesloten galweg bijvoorbeeld kan het nodig zijn om met behulp van het (endoscopisch) plaatsen van een buisje in de galwegen (een stent ) de afvloed van gal weer mogelijk te maken.

, waardoor het een diagnose per exclusionem (na uitsluiten van andere diagnosen). Met behulp van (hoog gedoseerde) immuunonderdrukkende medicijnen kan de activiteit van IgG4-gerelateerde ziekte vaak goed worden onderdrukt. Dikwijls behandelen artsen IgG4-rd-patiënten gedurende minstens een paar weken met dagelijkse doses prednisolon. Dat onderdrukt de klachten vaak goed. Omdat steroïden zoals prednisolon bij langdurig gebruik vervelende bijwerkingen kunnen hebben proberen behandelend artsen vaak na de eerste fase van onderdrukken van de ziekteactiviteit over te stappen op minder zware middelen om op de langere termijn nieuwe opvlammingen tegen te gaan.

Dit IgG4 wordt normaliter geproduceerd door daarin gespecialiseerde. Het lijkt erop dat deze witte bloedcellen van mensen met IgG4-rd gestimuleerd worden tot IgG4-productie door chronische stimulatie met antigenen 5 6 (dat zijn stoffen die een immuunreactie kunnen slaapproblemen opwekken; antigenen kunnen zowel van buiten het lichaam komen zoals pollen of huisstofmijtstof, als van binnen. De klachten van patiënten met IgG4-gerelateerde ziekten zijn vaak niet eenvoudig te herkennen als passend bij IgG4-RD. Vaak lijken de klachten eerder te passen bij andere diagnosen. Wanneer de ziekte zich bijvoorbeeld in de galwegen (als cholangitis ) of alvleesklier manifesteert krijgt een patiënt vaak heftige galstuwing en daardoor geelzucht, blokkade van de stroom van verteringssappen uit de alvleesklier en daardoor afvallen en soms ook andere klachten zoals jeuk. Dit past allemaal het meest bij een ruimte-innemend proces in de kop van de alvleesklier, en de meest veelvoorkomende oorzaak daarvan is een kwaadaardige ziekte in die regio ( alvleesklierkanker of galwegkanker). Die kwaadaardige ziekten komen waarschijnlijk ook veel vaker voor dan IgG4-rd, dus moeten artsen altijd eerst (bijvoorbeeld met scans, biopsieën of bloedonderzoek) uitsluiten dat er sprake is van een maligne ziekte. Pas wanneer alle andere mogelijke oorzaken voor de ziekte zijn uitgesloten kan worden overwogen de diagnose IgG4-rd te stellen. In de meeste gevallen is het gehalte aan IgG4-eiwit in het serum van patiënten met IgG4-rd (sterk) verhoogd. Normaal is de bovengrens voor IgG4 1,40 gram per liter serum, bij patiënten met IgG4-rd ligt de concentratie echter vaak drie tot wel twintig keer hoger.

IgG4-gerelateerde ziekte - wikipedia


Uit wikipedia, de vrije encyclopedie, ga naar: navigatie, zoeken, igG4-gerelateerde ziekte is de overkoepelende naam voor de verschillende orgaanmanifestaties van een ziekte van het immuunsysteem waarbij de concentratie van Immunoglobuline g van het vierde subtype (. IgG4 ) in het bloed en/of in het aangedane orgaan sterk verhoogd. Hieronder valt onder andere IgG4-rd van de galwegen (. In de Engelstalige literatuur wordt IgG4-gerelateerde ziekte doorgaans afgekort tot IgG4-rd (IgG4-Related Disease). Varianten van IgG4-gerelateerde systeemziekte zijn tot nu toe onder andere beschreven in onder andere de alvleesklier (autoimmuun-pancreatitis 1 de galwegen (IgG4-geassocieerde cholangitis 2 de speekselklieren (IgG4-gerelateerde sialoadenitis de oogkas (IgG4-gerelateerde orbitale pseudotumor) en de prostaat (IgG4-gerelateerde prostatitis 3 maar het lijkt erop dat IgG4-rd. 4, inhoud, hoe igG4-gerelateerde ziekte ontstaat is tot nog toe niet volledig duidelijk. Het is duidelijk dat ontregelingen in het immuunsysteem aanwezig zijn, maar wat daar precies aan processen aan ten grondslag ligt is een onderwerp van onderzoek. In het bloed en ook in het weefsel is vaak een verhoogde concentratie van het immuuneiwit. Immunoglobuline g, en dan de 4e subklasse (kortweg IgG4) aanwezig, ofwel in vrije oplossing in het serum of gebonden aan witte bloedcellen.

Wat is een Biliary, stent?


Dit is verholpen met een nieuwe ercp. Daar was ik heel erg bang voor, omdat het de laatste keer zo fout was gegaan. Dit keer ging het goed, er is een stent geplaatst zodat het lek kan helen. In totaal heb ik 2,5 week in het ziekenhuis gelegen. Ik ben nu ruim een week thuis. Het herstel gaat heel langzaam. Ik heb in het ziekenhuis advies gehad van dietiste. Ik had ruim 2 weken niets gegeten en alleen maar overgegeven.

stent galwegen verwijderen

Tijdens ercp ging mijn hartslag op hol dat ze al klaar stonden om me te reanimeren. Halverwege het onderzoek zijn ze dus gestopt omdat het met mijn hart niet goed ging. Ik werd heel bruut wakker gemaakt, er was echt paniek! Maar in de paar minuten dat ze bezig waren hadden ze wel gezien dat mijn buik vol zat met vocht. Dus meteen echo gemaakt. De arts dacht aan gal in mijn buikholte.

Er werd wat vocht afgetapt en het bleek inderdaad nefertiti gal te zijn. Ik kreeg een drain om dat af te voeren. Door de complicaties gasbrander tijdens ercp ging het zo slecht dat ze me in het academisch ziekenhuis hebben gehouden. In de week die volgde zijn er liters gal afgetapt. Oorzaak van gal in mijn buik was lek in én van de galwegen.

Blog dagboek van Jan goossens: galweg stent

Weer een paar dagen later kreeg ik een ct logo scan. Ook daar kwam sale niet veel uit. Er was alleen te zien dat er wat vocht in de buik zat. Ondertussen had ik zo'n beetje de hele dag en nacht vreselijke pijn, en zat ik onder de pijnstillers. Tijdens de pijnaanvallen moest ik ook steeds overgeven. Weer een dag later kreeg ik een gastroscopie, vreselijk onderzoek. Ook daar kwam niks uit. Na 1,5 week ben ik per ambulance overgebracht naar een academisch ziekenhuis (bedoeling was wel dat ik na dat onderzoek terug zou gaan naar het ziekenhuis waar ik lag) voor onderzoek. In academisch ziekenhuis kreeg ik een ercp niet onder narcose maar met roesje.

stent galwegen verwijderen

Complicaties na galblaas verwijdering/ gallekkage

In het ziekenhuis was de pijn weer zo hevig dat ik meteen morfine kreeg. Artsen dachten dat er ergens nog een verdwaalde galsteen zat. Bloedonderzoeken gaven verhoogde ontstekingswaardes aan, maar niet alarmerend. Volgende dag een uitgebreide echo gehad, waarop geen stenen te zien waren. Op dag 3 een mri scan gehad van de galwegen. Scan was bijna niet te doen compact omdat ik die dag doorlopend pijnaanvallen had en voor de mri scan moet je heel stil liggen. Ook uit de mri scan kwam niks!

Het herstel ging niet geweldig, ik had nog best veel pijn. Toen ik ruim een week thuis creamed was kreeg ik s'nachts weer koliek-achtige pijnen. Ik kroop weer over de vloer en lag weer te rollen in bed. S'Ochtends direct de chirurg gebeld en ik mocht meteen langskomen. Alle controles waren goed, pijn was inmiddels wat afgezakt maar nog niet helemaal weg. Afgesproken met chirurg dat als ik weer aanvallen zou krijgen ik meteen weer moest komen, ook s'nachts want dan zouden ze me waarschijnlijk opnemen. Meteen die nacht weer aanvallen dus meteen naar het ziekenhuis gegaan waar ik werd opgenomen.

Stent - health News and Information

Registreer, informatie, zoeken, actieve onderwerpen, links, inloggen. Index interne ziekten infectieziekten complicaties na galblaas verwijdering/ gallekkage, auteur, onderwerp: Complicaties na galblaas verwijdering/ gallekkage. Talla, geplaatst: 23:11, hallo allemaal, eind vorig jaar opslaan heb ik hier gepost. Ik had hevige pijnaanvallen en er werd gedacht aan galstenen. Dat waren het inderdaad. Begin januari ben is mijn galblaas via kijkoperatie verwijderd. Na 2 nachten ziekenhuis mocht ik naar huis.

Stent galwegen verwijderen
Rated 4/5 based on 785 reviews